Get your grill on.

Burger season is on. Fire up – Katso reseptit ja tule burgermeisteriksi.

Burgeripihvin käsittely

Pihvi on koko hampurilaisen sielu. Perehdytään siis hieman tarkemmin pihvin sielunmaisemaan. Tärkein asia on tietysti, että pihvi on maukasta ja se on tarpeeksi rasvaista. Naudan etuselässä on esimerkiksi hyvät rasvat, rasvaprosentti vähintään 20, mielellään 30.

Itse jauhamalla lihan saa jätettyä karkeaksi, yksi kerta riittää. Jos et löydä lihamyllyä himasta, tsekkaa kaupasta jokin hyvännäköinen pala ja pyydä lihamestaria jauhamaan. Monessa paikassa tämä onnistuu. Kaupoista alkaa tänä päivänä löytyä myös hyviä, valmiiksi jauhettuja burgerilihoja.

Muista, että rasvaa pitää olla tarpeeksi! Kun syödään burgeria, siinä pitää olla rasvaa.

Jauhatuksen jälkeen tärkeintä on muistaa, että lihaa muotoillaan mahdollisimman vähän. Lihaa ei hiplailla, eikä mausteta tässä vaiheessa, vaan siitä muotoillaan todella nätisti pihvit ja that’s it.

 

ainEsosat

5 x 200 g burgeripihviä

1 kg rasvaista naudan osaa, yli 30% rasvapitoisuus takaa parhaan lopputuloksen.

resePtin kuvaus

Jauha liha 5 mm karkeudella kertaalleen. Käsittele jauhettua lihaa varovasti, sillä mitä enemmän käsittelet lihaa, sitä enemmän saat aikaan sitkoa ja sitä huonompi lopputulos. Pyörittele lihasta sopivan kokoisia, 160–200 g palloja. Pihvin koon määrittelee enemmänkin sämpylän koko, koska lihan ja sämpylän suhde pitää olla oikea. 1 osa sämpylää ja 2,5 osaa pihviä (painossa).

Paina pallo pihviksi joko ihan kämmenellä tai jollain apuvälineellä, esimerkiksi lautasen pohjaa hyväksikäyttäen. Pihvistä on tarkoitus tehdä hieman sämpylää leveämpi, koska paistaessa pihvi hieman vetäytyy kasaan. Ja haluamme tarjoilla hampurilaisen niin, että pihvin ja sämpylän halkaisija on sama.

Suolaa pihvit ja paista 200 g pihviä noin 2–3 minuuttia puolelta. Pihvin voit paistaa grillissä tai paistinpannussa, tyylejä on monia. Oleellista on paistaa pihviä kummaltakin puolelta, jotta saat hyvän paistopinnan aikaiseksi – paistopintaan muodostuu paljon makua. Jätä pihvi keskeltä roseeksi. Paistoon vaikuttavat asiat: Pihvin paksuus, grillin lämpötila, vetäytyminen ja lihan rasvapitoisuus.

Paiston jälkeen laita pihvit vetäytymään esim. löysään folioon 15 minuutiksi – huomioi, että liha jatkaa kypsenemistä myös foliossa. Vetäytymisen jälkeen, juuri ennen tarjoilua, paista pihviä ensiksi toiselta puolelta minuutin verran ja sitten toiselta puolelta juuston kanssa minuutin verran. Vetäytymisen tarkoitus on antaa nesteiden rauhoittua lihan sisällä, jolloin saadaan mehukkaampaa pihviä aikaiseksi.

 

Jos tykkäsit, jaa resepti!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Get your grill on.

Burger season is on. Fire up – Katso reseptit ja tule burgermeisteriksi.