Paras smash burger – Näin teet täydellisen smash burgerin kotona

Haaveiletko sinäkin täydellisen smash burgerin valmistamisesta kotona? Smash burgereista erityisen tekee pihvin rapea pinta ja mehevä sisus, jotka saadaan aikaan käyttämällä erityistä smash-tekniikkaa. Tämä hampurilainen on noussut suosioon juuri siksi, että sen pihvi yhdistää rapean ja mehukkaan täydellisesti. Tässä artikkelissa jaamme ohjeet ja vinkit täydellisen smash burgerin tekoon, jotta sinäkin voit onnistua kotikokkina ja yllättää ystäväsi tai perheesi herkullisella burgerilla.

Mikä on smash burger?

Melkein kuin tavallinen hampurilainen, mutta ei aivan. Mikä sitten erottaa smash burgerin muista hampurilaisista? Tämän kyseisen herkun erityispiirteitä ovat ohueksi litistetty pihvi, jossa on ihanan rapeaa paistopintaa. Tämä saadaan aikaan käyttämällä burgerin valmistuksessa, nimenomaan pihvin paistamisessa, erityistä smash-tekniikkaa. Kyse on siitä, että pihvi litistetään reippaasti painaen kuumalle pinnalle, mikä synnyttää pihvin rapean ja karamellisoituneen pinnan. Kerromme lisää tästä tekniikasta myöhempänä tekstissä.

Paras smash burger – Raaka-aineet ja työvälineet

Mitä sitten tarvitset smash burgerin valmistamiseen? Tietenkin hyvät raaka-aineet, mutta se ei vielä riitä, sillä parhaan smash burgerin valmistus on myös hieman välineurheilua.

Raaka-aineissa erityisen tärkeää on valita laadukas naudanjauheliha. Suosittelemme valitsemaan lihan, jonka rasvaprosentti on vähintään 20 %, mutta se voi olla jopa 30 %. Rasva on tärkeässä osassa luomassa pihvin pintaan herkullista maillardia, eli juuri sitä ihanaa paistopintaa, joka ei kuitenkaan ole palanut mustaksi.

Pihvin seuraksi tarvitaan tietenkin vielä muut burgerin raaka-aineet, kuten pehmeät hampurilaissämpylät, majoneesia, ketsuppia, sopivasti sulavaa amerikkalaistyyppistä juustoa, suolaa ja pippuria sekä muita mahdollisia suosikkejasi. Yksinkertainen on kuitenkin usein paras ja liha on smash burgerin pääosassa.

Parhaan smash burgerin valmistuksessa korostuu oikeanlaisten työvälineiden valinta. Tärkeää on hyvin lämpenevä, tasainen pannu tai paistolevy, hyvä lasta, jonka saa helposti ujutettua ohuen pihvin alle (unohda ne paksut puiset lastat) sekä jokin esine, jolla saat litistettyä lihan ohueksi pihviksi paistettaessa.

Pihvin litistämiseen voit käyttää erityisiä smash-työkaluja, mutta kotikeittiössä sopii myös esimerkiksi ison kattilan pohja tai useamman kilon papupurkki. (Lisää papupurkista videolla, jonka voit katsoa esimerkiksi täältä) Muista käyttää leivinpaperia, jotta liha ei tartu litistysvälineeseen!

Vaihe 1: Smash burgerin valmistelu – Näin onnistut!

Ja sitten aloitetaan burgereiden valmistelu! Ennen pihvien paistamista naudanliha muotoillaan löysiksi palloiksi, mutta tässä tulee tärkeä vinkki: älä käsittele lihaa liikaa, jotta se säilyy mehukkaana. Eli kevyt pyöräytys palloksi, ei turhaa vaivaamista, jotta vältytään niin sanotuilta kengänpohjilta.

On myös toinen kriittinen vaihe smash burgerin valmistelussa, jossa ei pidä oikoa. Pannu tai paistotaso tulee kuumentaa nimittäin erittäin kuumaksi, mielellään vähintään 200 asteeseen. Vain tällä tavalla pihvi saavuttaa ihanteellisen maillard-reaktion. Liian viileällä pannulla et onnistu saamaan niin paljon maillardia. Kun liha laitetaan riittävän kuumalle pannulle, pysyvät nesteet paremmin lihassa, jos taas pannu on liian viileä, valuvat nesteet pannulle ja liha pikemminkin keittyy.

Vinkki: Muista myös huolehtia, että välineet ovat aina riittävän puhtaat. Mikäli paistinpannulla on likaa edellisestä paistosta, voi se todennäköisesti palaa, jonka seurauksena pihvi maistuu palaneelta.

Vaihe 2: Smash-tekniikka – Kuinka saada täydellinen paistopinta?

Nyt itse tekniikkaan! Tiesitkö, että smash on kehitetty jo noin 60 vuotta sitten? Sen täydellisen rapean pinnan ja mehukkaan sisällön saat pihville, kun et käsittele lihaa liikaa, asetat sen oikeasti kuumalle pannulle, litistät pihviä rohkeasti tasaisella työvälineellä, kerran ja kunnolla, minkä jälkeen annat pihvin paistua rauhassa. Jos pihviä painellaan hissukseen vähän väliä, ei saavuteta toivottua paistopintaa.

Sopiva paistoaika on 1–2 minuuttia per puoli, riippuen pihvin paksuudesta ja pannun kuumuudesta. Pihvi käännetään varovasti riittävän ohuella ja kärjestä terävällä lastalla, lisätään suola ja juusto, minkä jälkeen sitä paistetaan kunnes juusto on hieman sulanut. Sitten vain burgeri kasaan ja herkuttelemaan.

Vinkki: Smash burgerin pihviin ei tarvitse lisätä niin paljon suolaa kuin perinteisempään burgeriin.

Paras smash burger kotona – Yhteenveto

Jo muutamalla helpolla vaiheella voit valmistaa huippuhyvän smash burgerin kotona. Laadukas ja rasvainen jauheliha, kuuma pannu, smash-tekniikka ja yksinkertaiset täytteet – tämä on avain rapeaan ja mehevään herkkuun. Muista, että tärkein vaihe on pihvin paistaminen korkealla lämmöllä reippaasti litistettynä, jotta saavutetaan optimaalinen paistopinta.

Joko uskallat kokeilla smash burgerin valmistusta kotona? Voit myös katsoa meidän videon alta, joka tarjoaa visuaalista apua täydellisen smash burgerin valmistamiseen:

Jaa somessa: