Burgerin lisukkeet ja pikkelöinti – Mikä pikkeli tekee hampurilaisesta täydellisen?

Haluatko nostaa kotikeittiön burgeripelin uudelle levelille? Panosta lisukkeisiin – ja erityisesti pikkelöityihin herkkuihin. Ne tuovat burgeriin just sen tarvittavan kirpeyden ja raikkauden, joka tasapainottaa kokonaisuuden.

Lue, mikä pikkeli toimii burgerissa parhaiten, miten pikkelöinti onnistuu kotona ja miksi yksikään hyvä hampurilainen ohje ei ole täydellinen ilman ripausta happamuutta.

miKä on pikKelöinti? 

Pikkelöinti on säilömistä happamaan liemeen. Pikkeliliemi koostuu etikasta, sokerista ja vedestä. Usein pikkeliliemeen laitetaan kasviksia, voit kokeilla myös vaikkapa hedelmiä tai sieniä. Pikkelöinti voi olla nopeaa (pikapikkeli) tai perinteisempää, jossa kasvikset ehtivät rauhassa imeä itseensä makua. Lopputulos? Rapeita, kirpeitä, raikkaita makupommeja, jotka antaa just sille sun burgerille uutta potkua. 
 

miTen pikkElöidään? 

Pikkelöinti ei vaadi kummempaa kikkailua. Tarvitset vain liemen ja valitsemasi raaka-aineet. Homma hoituu suit sait – et tarvitse Michelin-tason kokkaustaitoja. Sekoitat vaan liemen ja pilkot raaka-aineet, jotka haluat pikkeliin. 
 

miTä on pikkEliliemi? 

Peruspikkeliliemi syntyy kolmesta kulmakivestä: etikka, sokeri ja vesi. Suhde voi olla esimerkiksi 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Tai 1 osa etikkaa, 1 osa sokeria ja 1 osa vettä. Tai jopa 1 osa etikkaa, 1 osa sokeria ja 0 vettä. Eli tän kanssa voi ja kannattaa kokeilla erilaisia variaatioita ja testata, mikä sopii omaan makuun ja eri raaka-aineille. 

Pikkeliliemi itsessään on jo aikamoinen makupommi, mutta voit tuunata sitä vielä lisää! Lisää mausteita fiiliksen mukaan: mustapippuria, sinapinsiemeniä, laakerinlehteä, chiliä tai vaikka tilliä. 
 

Ja hei – jos et jaksa sekoitella lientä itse, nappaa kauppareissulta valmis pikkeliliemi. Niitä löytyy nykyään ihan perusmarketeista. 
 

miTä kaikkEa voi pikkElöidä? 

Ai mitä voi pikkelöidä? Melkein mitä vaan! Klassisia pikkelöitäviä raaka-aineita on ainakin: 

  • punasipuli 
  • kurkku (hölskykurkku, mummonkurkku jne.) 
  • porkkana 
  • retiisi 
  • fenkoli 
  • chili 
  • Kaali 
     

Burgerin näkökulmasta punasipuli ja kurkku on varmoja valintoja, mutta kannattaa joskus testata fenkolia tai pikkelöityä chiliä, jos haluaa vähän twistiä. Tiesitkö muuten, että esim. pikkelöidyt herkkusienet on erinomaisia – ja testattiin niitä myös hampurilaiseen BURGERHOOD-jaksossa “Burgeribattle ja pikkelöinti – mikä pikkeli sopii burgeriin parhaiten?” 

 

mitEn tEhdä pikkElöity punaSipuli? 

Tässä tulee meidän go-to resepti pikkelöityyn punasipuliin. Jos sun kotitekoisen hampurilaisen resepti ei vielä sisällä pikkeleitä, kokeile ainakin tätä! 

  1. Leikkaa 1–2 punasipulia ohuiksi renkaiksi. 
  1. Tee pikkeliliemi. 
  1. Odota vähintään 30 min. Mutta jos maltat odottaa seuraavaan päivään, saat enemmän makua. 
     

Säilyy jääkaapissa pari viikkoa. 
 

milTä täydEllinen hampuRilainen maisTuu – ja miKä rooLi pikkElillä on? 

Mietitäänpä hetki hampurilaisen makuja ja koostumuksia. Kunnon burgerissa on monia vivahteita, jotka luovat yhdessä herkullisen burgerielämyksen. Hyvä hampurilaisen ohje pitää huolen, että lopputuloksesta löytyy kaikkea:  

  • rasvaisuus, joka saadaan esim. pihvistä, juustosta ja majoneesista 
  • makeutta tuodaan mm. karamellisoidulla sipulilla ja kastikkeilla .
  • umamia on pihvissä, juustossa, paahteisessa pinnassa 
  • sopiva suutuntuma syntyy kontrasteista: pehmeä sämpylä, rapeat elementit 
  • happamuus: arvaatkin varmaan – pikkelistä 

Pikkelöidyt kasvikset tuovat tarvittavan kontrastin – ne freesaavat kokonaisuuden ja nostavat maut esiin. Esimerkiksi kirpsakka punasipulipikkeli tai pikkelöity kurkku leikkaa rasvaisuutta ja tuo suuhun heti uudenlaista eloa. Ilman happamuutta burgerista tulee helposti liian raskas. 
 

muiTa lisuKkeita burgEriin 

Burgerin kaveriksi sopii monenlaisia lisukkeita – rapeista ranskalaisista raikkaisiin salaatteihin ja mausteisiin kastikkeisiin. Perinteisten lisukkeiden lisäksi kannattaa kokeilla jotain uutta: esimerkiksi grillattuja kasviksia, kimchiä tai valkosipulimajoneesilla viimeisteltyjä uuniperunoita. Näillä saat lisää makuvivahteita ja rakennetta annokseen! 

tesTaa koTona – hampuRilaisen resEpti ja oMa pikkEli kylkEen 

Kun tekee burgeria itse, homman nimi on vapaus. Tässä meidän simppeli mutta toimiva hampurilainen resepti: 

  • naudanlihapiha / kasvipihvi 
  • cheddar-juustoa 
  • salaattia 
  • tomaattia 
  • mitä tahansa pikkeliä 

Tästä voit lähteä liikkeelle ja tuunata oman maun mukaan! Testaa vaikka pikkelöityä porkkanaa, pikkelöityä chiliä tai pikkelöityä kesäkurpitsaa. Tämä on juuri se kohta, missä voit fiilistellä! Jos todella haluat viedä burgerisi uudelle tasolle, kurkkaa vielä, kuinka onnistut smash-burgereissa

 
Me jatketaan burgerin ja pikkelin yhdistelyn tutkimusmatkaa – ja laitetaan parhaat ideat jakoon jatkossakin. Ja jos testaat omaa burgerireseptiä pikkelillä höystettynä, tägää meidät @socialburgerjoint – halutaan nähdä, mitä sä keksit! 

Jaa somessa: