Pikkelöinti on säilömistä happamaan liemeen. Pikkeliliemi koostuu etikasta, sokerista ja vedestä. Usein pikkeliliemeen laitetaan kasviksia, voit kokeilla myös vaikkapa hedelmiä tai sieniä. Pikkelöinti voi olla nopeaa (pikapikkeli) tai perinteisempää, jossa kasvikset ehtivät rauhassa imeä itseensä makua. Lopputulos? Rapeita, kirpeitä, raikkaita makupommeja, jotka antaa just sille sun burgerille uutta potkua.
Pikkelöinti ei vaadi kummempaa kikkailua. Tarvitset vain liemen ja valitsemasi raaka-aineet. Homma hoituu suit sait – et tarvitse Michelin-tason kokkaustaitoja. Sekoitat vaan liemen ja pilkot raaka-aineet, jotka haluat pikkeliin.
Peruspikkeliliemi syntyy kolmesta kulmakivestä: etikka, sokeri ja vesi. Suhde voi olla esimerkiksi 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Tai 1 osa etikkaa, 1 osa sokeria ja 1 osa vettä. Tai jopa 1 osa etikkaa, 1 osa sokeria ja 0 vettä. Eli tän kanssa voi ja kannattaa kokeilla erilaisia variaatioita ja testata, mikä sopii omaan makuun ja eri raaka-aineille.
Pikkeliliemi itsessään on jo aikamoinen makupommi, mutta voit tuunata sitä vielä lisää! Lisää mausteita fiiliksen mukaan: mustapippuria, sinapinsiemeniä, laakerinlehteä, chiliä tai vaikka tilliä.
Ja hei – jos et jaksa sekoitella lientä itse, nappaa kauppareissulta valmis pikkeliliemi. Niitä löytyy nykyään ihan perusmarketeista.
Ai mitä voi pikkelöidä? Melkein mitä vaan! Klassisia pikkelöitäviä raaka-aineita on ainakin:
Burgerin näkökulmasta punasipuli ja kurkku on varmoja valintoja, mutta kannattaa joskus testata fenkolia tai pikkelöityä chiliä, jos haluaa vähän twistiä. Tiesitkö muuten, että esim. pikkelöidyt herkkusienet on erinomaisia – ja testattiin niitä myös hampurilaiseen BURGERHOOD-jaksossa “Burgeribattle ja pikkelöinti – mikä pikkeli sopii burgeriin parhaiten?”
Tässä tulee meidän go-to resepti pikkelöityyn punasipuliin. Jos sun kotitekoisen hampurilaisen resepti ei vielä sisällä pikkeleitä, kokeile ainakin tätä!
Säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Mietitäänpä hetki hampurilaisen makuja ja koostumuksia. Kunnon burgerissa on monia vivahteita, jotka luovat yhdessä herkullisen burgerielämyksen. Hyvä hampurilaisen ohje pitää huolen, että lopputuloksesta löytyy kaikkea:
Pikkelöidyt kasvikset tuovat tarvittavan kontrastin – ne freesaavat kokonaisuuden ja nostavat maut esiin. Esimerkiksi kirpsakka punasipulipikkeli tai pikkelöity kurkku leikkaa rasvaisuutta ja tuo suuhun heti uudenlaista eloa. Ilman happamuutta burgerista tulee helposti liian raskas.
Burgerin kaveriksi sopii monenlaisia lisukkeita – rapeista ranskalaisista raikkaisiin salaatteihin ja mausteisiin kastikkeisiin. Perinteisten lisukkeiden lisäksi kannattaa kokeilla jotain uutta: esimerkiksi grillattuja kasviksia, kimchiä tai valkosipulimajoneesilla viimeisteltyjä uuniperunoita. Näillä saat lisää makuvivahteita ja rakennetta annokseen!
Kun tekee burgeria itse, homman nimi on vapaus. Tässä meidän simppeli mutta toimiva hampurilainen resepti:
Tästä voit lähteä liikkeelle ja tuunata oman maun mukaan! Testaa vaikka pikkelöityä porkkanaa, pikkelöityä chiliä tai pikkelöityä kesäkurpitsaa. Tämä on juuri se kohta, missä voit fiilistellä! Jos todella haluat viedä burgerisi uudelle tasolle, kurkkaa vielä, kuinka onnistut smash-burgereissa.
Me jatketaan burgerin ja pikkelin yhdistelyn tutkimusmatkaa – ja laitetaan parhaat ideat jakoon jatkossakin. Ja jos testaat omaa burgerireseptiä pikkelillä höystettynä, tägää meidät @socialburgerjoint – halutaan nähdä, mitä sä keksit!
Kaikki ajankohtaiset sisäpiirin sutinat suoraan sähköpostiin. Tätä sä et halua missata!
Kiitos!
Eväste | Kesto | Kuvaus |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 kk | Tämän evästeen avulla tiedämme, oletko hyväksynyt "Analytiikka- ja markkinointievästeet". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 kk | Tämän evästeen avulla tiedämme, oletko hyväksynyt "Välttämättömät evästeet". |
viewed_cookie_policy | 11 kk | Tämän evästeen avulla tiedämme, oletko hyväksynyt evästeemme. Tähän ei tallenneta henkilötietoja. |